فرهنگ و تاریخ ایران در شاهنامه فردوسی جاودانه شده است
ایسنا/خراسان رضوی دبیر علمی همایش ««بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در جهان معاصر» با تأکید بر جایگاه شاهنامه در حفظ فرهنگ و تاریخ ایران، گفت: این اثر سترگ نه تنها یک منظومه حماسی، بلکه گنجینهای از هویت، مقاومت و تمدن ایرانی از دوران باستان تا تعامل با جهان اسلام است.
فرزاد قائمی سهشنبه ۲۳ اردیبهشت، در همایش ملی «بازشناسی نقش شاهنامه فردوسی در جهان معاصر» در هتل پردیسان مشهد اظهار کرد: شاهنامه فردوسی، تنها یک شناسنامه ملی نیست، بلکه سند هویت ما است. این کتاب آینهای است که چهره ملتی شرافتمند و آزاد را به ما نشان میدهد؛ ملتی که هرگز سر تسلیم در برابر بیگانگان فرود نیاورده است.
وی اضافه کرد: شاهنامه نه فقط کتابی حماسی، بلکه گنجینهای از فرهنگ و تاریخ ایران است. حتی سلطان صاحبقران قزوین نیز که سپاهش را به لشکر رستم تشبیه میکرد، از عظمت این شاهکار آگاه بود؛ اما تعداد رستمها در سپاه خداوندگار بسیار فراتر از تصور اوست. شاهنامه نقطه عطفی در تاریخ، فرهنگ و هویت ملی ایران است.
قائمی ادامه داد: شاهنامه گره خورده با تاریخ تمدن ایران از دوران باستان تا عصر ارتباط با جهان اسلام است. از مقاومت پارتیان در برابر بیگانگان تا حماسههای پهلوانان، همه در این کتاب جاودانه شدهاند. فرهنگ و تاریخ ایران از دوران پیش از اسلام تا پس از آن در شاهنامه نهفته است. شخصیت اصلی شاهنامه «رستم» نمادی از مقاومت و پهلوانی ایرانیان است.
دبیر علمی همایش اظهار کرد: زبان فارسی با همت بزرگان و تلاشهای بیدریغ، به ویژه در عصر سامانیان زمینه را برای خلق شاهنامه فراهم کرد. شاهنامه پس از عصر مغول در عصر سلجوقیان و غزنویان، به دلیل برخی رویکردهای ملی مغضوب واقع شد، اما دوباره عزت یافت و بواسطه تکرار نام ایران در آن به نمادی از هویت ملی تبدیل شد.
وی ادامه داد: رقابت میان امپراتوریهای عثمانی و صفوی بر سر نگارگری و نسخهبرداری از شاهنامه، نشان از اهمیت آن دارد. شاهنامه مبنای رشد تمدن و مفهوم دولت – ملت در ایران دیروز و امروز بوده است.
قائمی بیان کرد: اهمیت شاهنامه در عصر حاضر، از مشروطه به بعد بیش از پیش نمایان شد. شاعرانی چون میرزا آقاخان کرمانی، علیاکبر دهخدا، ملکالشعرا بهار و دیگران از این کتاب در آثار خود الهام گرفتند و به نقد جامعه و ستمگری پرداختند.
وی گفت: محور همایش امسال «بازشناسی نقش شاهنامه در جهان معاصر» است. این همایش با همت دانشگاه فردوسی مشهد و انجمن آثار و مفاخر فرهنگی کشور برگزار شده و بیش از ۳۸۶ مقاله دریافت کرده است. مقالات داوری شده و در قالب سخنرانیها و مجموعه مقالات منتشر خواهد شد.
فردوسی ستارهای درخشان در آسمان ادبیات ایران
سیدرضا حسینی، فرماندار مشهد در ادامه همایش اظهار کرد: شعر و فرهنگ فارسی، میراثی گرانبهاست که فردوسی بزرگ، جایگاهی والا در آن دارد. او پدر شعر فارسی، حکیم شعر فارسی و ستارهای درخشان در آسمان ادبیات ایران است.
وی ادامه داد: از خداوند متعال میخواهم که نام فردوسی و شاهنامه جاودانش را برای همیشه در تاریخ ایران زنده نگاه دارد و از باید تمام افرادی که در عرصه شناساندن فردوسی و تصحیح شاهنامه در نسخههای مختلف تلاش کردهاند، نام برد و زحماتشان را ارج نهاد.
منبع خبر: خبر گزاری ایسناآخرین اخبار,پربازدید ترین اخبار, اخبار روز